KATTER  .....en utställning med klös  4-19 juni

Samlingsutställning med nio konstnärer som alla gestaltat katter

på olika personliga sätt och i olika tekniker och material.


Monica Andoff - grafik

Ingegärd Bergsten - måleri

Åsa Canbäck - skulptur

Katarina Gill - glas

Eva Nelander Juntunen - textil

Kurt Ive Kristoffersson - skulptur, måleri

Lage Löfdahl - måleri, grafik

Mona Reimer - måleri

Annika Unnaryd Schönhult - måleri

Monica Andoff

Jag heter Monica Andoff, f.-44 och har under många år förutom mitt lärarjobb arbetat med måleri och grafik. Mina kattbilder är framställda som Mixed Media (originalgrafik d v s etsningar på plåt,teckning och måleri).

Jag är medlem i Konstrundan Nordväst, Konstnärernas kollektivverkstad och Konstform Bjäre.

Man kan se mer om mig på:  monicaandoff.se  och  svenskakonstnarer.se/galleri/monicaandoff


Ingegärd Bergsten

Människor, ansikten, porträtt är spännande och roligt att måla. Katter är som människor fast friare. Mina katter kommer till när jag vill känna mig fri. Kattporträtt med människor som modell är jätteroligt och avkopplande att göra och i viss mån också befriande då man kan måla av sig utan att personen i fråga känner igen sig. Målar för det mesta i tempera och akvarell.

Det är viktigt att fånga själen och stämningarna hos de olika katterna/människorna.


Åsa Canbäck

Sedan många år bor jag och min familj i Rydebäck utanför Helsingborg.

Jag har alltid skapat tredimensionellt även om teckning och målning var mina dominerande intressen under uppväxttiden.

De senaste åren har jag haft möjlighet att uteslutande jobba med min konst. Inledningsvis blev det mycket stengods: ansikten, torsos, byster och djur. Men alltmer vill jag släppa lös lekfullheten och fantasin. Mina drakar, änglar, hästar och andra figurer i min egen blandteknik är resultatet av detta behov.

Jag använder ett vackert, syrafritt mullbärspapper som jag färgar in med konstnärsfärger av hög kvalitet för ljusäkthetens skull. För att ge skulpturen optiskt djup och lyster läggs pappret lager på lager över en målad, massiv stomme som i sin tur består av ståltråd, papper och tejp.

Jag säljer mina alster i två butiker i Skåne och en i Värmland.
Dessutom ställer jag ut på gallerier ett antal gånger per år.

Se mer på: ansikte.se


Katarina Gill

Glaskonstnär och formgivare, arbetar främst med högbränt planglas i blyinfattade glasmålningar och fristående skulpturer.
Verksam i Glasverkstan en egen ateljé och verkstad som ligger i Skäret / Kullabygden. se mer på: katarinagill.com


Eva Nelander Juntunen

Jag heter Eva Nelander Juntunen och arbetar med textila bilder, patchwork, broderi, applikation, teckning, målning samt skulptur. Jag håller också kurser i textil bild och återbruksverkstäder.

Jag har utbildat mig på Nyckelviksskolan och Högskolan för Design och Konsthantverk HDK.

Medlem av: KRO, NVSK, BUS och Konsthantverkscentrum

På Instagram kan du följa vad jag har på gång just nu.

www.instagram.com/evanelanderjuntunen/


Kurt Ive Kristoffersson

Malmö är min hemstad och jag har alltid tecknat, målat och skulpterat i lera.
Under 1950-talet studerade jag krokiteckning för Jules Schyl, i övrigt är jag autodiakt. Sedan 1955 har jag arbetat som konstnär och illustratör.
1967 började jag ställa ut målningar i olja och stora blyertsteckningar i Sverige och Danmark och blev antagen av Skånes konstförening, Liljevalchs vårsalong, Unga Tecknare Nationalmuseum,
Vårsalongen Charlottenborg och var aktiv med separat och samlingsutställningar.
1982 målade jag en konstmapp med fyra bilder med fågelmotiv över Skåne till tidningen Arbetet. Från 1980 till slutet av l990-talet tog mitt arbete med konstillustrationer till företag såsom ABU,
Alfa Laval, Tetra Pak, Icopal, SDS, Astra Zenica, Pharmacia, annonsburåer mfl. all min tid.
Det blev ett fåtal separatutställningar under denna perioden.
I början av år 1990 började jag åter måla tavlor. Till invigning av Bokskogens Golfklubbs ombyggnad av banan gjorde jag en målning av varje golfhål, en serie på 18 tavlor. Vid denna tid började jag arbeta med skulpturer i metallnät och koppar. Tuppar, blommor, frökapslar etc.
Mina senaste skulpturer är tillverkade i metallnät och är 3-dimensionella. Här finns Dansare, Lejon, Tiger, Oden o Freja med sina korpar, Pegasus och Medusan och Fredspristagare, Kattor med fåglar och möss,
I mina nättavlor känner jag att jag har funnit det jag vill förmedla och är mitt personliga uttryck.
För mig är detta en ny känsla i mitt arbete och skapande. Här finner jag mina uttryck för figurativa bilder med människor, djur, fåglar, om deras liv i naturen och deras längta till livet.

Se mer: vskg.se/artists/kurt-ive-kristoffersson


Lage Löfdahl

Jag räknar mig huvudsakligen som grafiker, eftersom jag under hela min aktiva yrkestid arbetat med grafik. Dock har måleriet hela tiden funnits med och poppat upp under perioder. Mina första acrylmålningar gjorde

jag under 50-talet. Inom grafiken har det framför allt handlat om koppargrafik. Under senaste 20-årsperioden har jag också arbetat med den miljövänligare teknik som polymerplåten erbjuder. Där överförs

bilden via UV-ljus till plåten och man slipper arbeta med syror och lösningsmedel. Även här handlar det om en kombination av djup- och högtryck. Det som nu fascinerar mig mest är att kombinera tryck från både etsad kopparplåt och UV-belyst polymerplåt i samma bild. Vidare arbetar jag ofta med monotypier, alltså endast ett avdrag från plåten,

till skillnad från tryck av en hel upplaga. I monotypier kan man förhålla

sig mycket friare eftersom trycket inte skall upprepas i ett antal

identiska bilder.

När det gäller innehåll och budskap i bilderna arbetar jag ofta med symbolbilder, såsom gamla bilvrak, noshörningar och strutsar. Gemensamt för dessa tre gestaltningar är att de utgör ett slags kraftpaket som är inrymt i ett skört och vackert skal. Ett besök på naturmuséet/bilkyrkogården i Ryd återuppväckte ett gammalt intresse för bilar, som jag ofta använt i mina motiv på 70- och 80-talen, då i kombination med drivhus och mycket växtlighet. Nu fascinerade mig den overkliga, smått surrealistiska effekt som uppstod när dessa gamla 50-talsbilar låg kvarlämnade i skogen och den sköra växtligheten återerövrade bilvraken.

Se mer: www.lagelofdahl.se


Mona Reimer

Bor och är verksam i Osby. Jag målar i akryl på duk och vill med min

konst förmedla en varm och skön känsla.

Den får vara en motvikt till allt som känns svårt och krävande i vår värld

i dag. Att måla är för mig som att andas. Det konstnärliga har varit med mig i hela mitt liv.

Jag går min egen väg i mitt skapande mot allt som jag upplever ljust och upplyftande.

Se mer: monaskonst.se


Annika Unnaryd Schönhult

Född 1959 i Norra Unnaryd. Numera bosatt i Vejbystrand

Utbildad på HDK Högskolan för design och konsthanverk i GBG.

Har haft ca 30 separatutställningar och deltagit i lika många samlingsutställningar och salonger.

Jag har varit med på NV Skånes konstrunda sen starten 1996.

Målar mest i akvarell och gouache och oftast det jag har omkring mig,

som t ex katter!

Se mer: www.svenskakonstnarer.se


RITHA HOLST  2-17 juli

Jag är uppvuxen i Ljungbyhed som ligger i nordvästra Skåne.

Som barn var musiken det viktigaste för mig. Sång, piano och trumpet upptog all tid. Först på 1980-talet tog jag tag i måleriet, även om färg och form alltid intresserat mig mycket.

Trivs bäst när jag är ensam i min ateljévärld och vill inte blir styrd i mitt måleri. Måleriet är viktigt för mig och måste existera i min vardag. Att experimentera med olika material, färg och form är livet. På Skånska Målarskolan har jag praktiserat modellmålning.

Har också målat ett par år på Borstahusens målarskola.
Där lärde jag mig att umgås med den fantastiska oljefärgen. Många timmar har jag också tillbringat framför modell med crouqie.

Jag har målat på heltid sedan 2001.

Har ställt ut på gallerier och konsthallar både i Sverige och utomlands, bl.a i Sydafrika.

Är också representerad i många kommuner och landsting i Sverige.

Se mer: bildtornet.se