Utställningen avslutad!

JULSALONG 2022


11 konstnärer visar

Måleri, Fotokonst, Skulptur, Grafik, Keramik

Raku, Textil, Glas, Silver, Smycken

Åsa Canbäck, Kajsa Dahl, Olle Hellmouth,

Gunda Hellmouth Montelius, Wicky Lundergren Andersson,

Tomas Montelius, Maria Montelius-Grifo´,

Karin Müller Lindberg, Birgitta Ryberg,

Annica Unnaryd Schönhult

Utställningen arrangerades med stöd av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet

ÅSA CANBÄCK

Mina skulpturer är inte sällan fabeldjur hämtade från mytologin såsom pegaser, enhörningar och drakar men även från verkligheten såsom hästar, hundar och katter - ibland avbildade på uppdrag.
Jag vill förmedla kraft, rörelse, skönhet gärna i ett sagoskimmer. De är tillverkade i en egenutvecklad blandteknik som påminner något om papier mache. Jag använder mullbärspapper som färgas in med konstnärsfärger som yttersta skikt. Det appliceras sedan på den grundmålade tredimensionella form som alltid är unik, uppbyggd av ståltråd som bärkraft och kärna, som byggs innefrån och ut till en massiv stomme.


KAJSA DAHL

Jag heter Kajsa Dahl och är verksam konstnär inom bild och form.

Jag är utbildad glasblåsare och driver företaget Kavatglas.

Kavatglas står för lekfulla alster i glas à la Pippi Långstrump style!

.....och just det, jag målar ju tavlor också!

Min konst, såväl glas som måleri präglas av lekfulla färger i djärva kombinationer under mottot: "livet är nu och ska levas fullt ut!"


OLLE HELLMOUTH 1921-2005

Silversmeden Olle Hellmouth i Utvälinge kombinerade kreativitet med tekniskt kunnande. Resultatet blev skulpturala silverarbeten med svartek, alltså ek som legat på havets botten i hundratals år, som bas. Han skapade även smycken, bruksföremål och beställningsverk från institutioner och företag.


GUNDA HELLMOUTH MONTELIUS 1926-2019

Gundas liv med textil - bild, design och mönster var en gränslös kommunikation med materialet för att testa gränser, utveckla, göra ovanliga textilkombinationer och skapa av hjärtans lust utan intellektuella stopp eller sidospår.


WICKY LUNDERGREN ANDERSON

Jag  fastnade i leran!

Våren 2006 fick jag min första kontakt med lera, en kontakt som satte igång tankar och fantasi.

Trots att leran styr och kräver disciplin för att bli till ett färdigt verk, ger den mig  en känsla av att ha oändligt med tid för att forma den. Bakom varje verk finns tankar på något jag upplevt, läst eller sett . Det i kombination med fantasin, är vad jag vill visa med mina alster.


TOMAS MONTELIUS

Tomas Montelius, fotokonstnär bosatt i Kvidinge.
Han arbetar med digital fotokonst, dokumentärfotografering och collage. En del bilder är helt autentiska medan andra är original sammansatta av flera bilder till nya motiv.
Tomas är flitig utställare på gallerier och konstföreningar samt medlem i Konstrundan NV-Skåne sedan år 2000. Han har medverkat i ett stort antal jurybedömda utställningar genom åren.


MARIA MONTEIUS-GRIFO´

Jag arbetar i olja på duk med kniv och trasor, men också med akvarell och grafik. Ljuset är min största inspirationskälla, både det i naturen och i det inre. Känslan av att vara närvarande mitt i allt.

I vissa målningar kan man ana ett landskap och gestalter kan ibland framträda efter en stunds betraktande.
Det handlar alltid om inre landskap, dit man kan vandra i fantasin och drömma sig bort, eller hitta hem...


KARIN MÜLLER LINDBERG

Karin Müller Lindbergs konst omfamnar måleri, teckning och grafik. Hennes verk väcker uppmärksamhet och tar plats oavsett teknik. Formspråket är anspråksfullt och djärvt och färgskalan dämpad med väl avvägda färgval. Konsten är KML livsluft, ”Mitt eget skapande är en meditativ process, ett tillstånd som renar och lugnar mig, men som också ger kraft och energi. Konst är ett brett fält som jag inte kan leva utan. Jag söker min egen lycka inom den sfären med en nyfikenhet som aldrig tar slut.”

Detta skrev Helsingborgs Konstförening i september 2022


MONA REIMER

Min konst är min glädje. Jag vill förmedla en god känsla med mina tavlor. Tänker att i dessa tider behövs det något som ger en varm och positiv känsla. Jag bor i Visseltofta, mitt i bokskogen.

Där finner jag kraft att måla och leva.


BIRGITTA RYBERG

Som en röd tråd genom mitt skapande och genom olika material finns hästen. Detta vackra, starka och eleganta djur med en djup själ. Det är vad jag försöker fånga i mitt skapande. Det unika, det annorlunda. Jag är autodidakt i mitt konstnärskap och driver min ateljé Unic Art i Mårdaklev,. Jag experimenterar gärna med olika tekniker och material och fängslas av rakubränningens möjligheter.

Denna Japanska teknik från 1500-talet, som ger keramiken sina unika skiftningar och krackeleringar, som passar utmärkt för att ge hästarna sina unika utseenden.  


ANNICA UNNARYD SCHÖNHULT

Sen min debut i slutet på 80-talet har jag haft ca 30 separatutställningar och deltagit i lika många samlingsutställningar. Jag har varit med i NV Skånes konstrunda sen starten i mitten på 90-talet. Jag har också gjort många litografiupplagor till konstföreningar runtom i Södra Sverige och andra uppdrag.

Att delta i en julsalong passar mig perfekt, då höst och vinter är mina bästa årstider och det är då jag hittar mina favoritmotiv, oftast utan att knappt lämna tomtgränsen.

Jag "flexar" både då det gäller tekniker och genrer och målar gärna en liten tomte också, då och då. De senaste åren har jag illustrerat julkort och producerat fram kalendrar med lokala motiv från samhället där jag bor, Vejbystrand. En annan konstform som också ligger mig varmt om hjärtat är barnböcker! Jag har hittills fått fyra utgivna tillsammans med en kurskamrat från HDK i Göteborg, där vi gick samma linje för många, många år sedan. I böckerna är det jag som skriver manus och min vän Kerstin som illustrerar. men det jag allra helst gör är att måla alldeles fritt och precis vad jag vill."